Snart lov!!!

Snart är det lov och därmed snart slut på att vara med storasyster på dagarna. Jag kommer absolut ha tid för att åka hem på dagarna sen!! Jag lär även behöva det. Nu har jag gett mig tiden att komma in i nytt yrke lära känna kollegor elever etc. Det har varit toppen fast jag har "slitit som ett djur" många timmar per vecka lovet nästa vecka sitter helt rätt i tiden!

Nyår är planerat 😃 vi åker skidor (förra året var vi borta julhelgen) så det blir inte heller då My dog tyvärr! Det finns fler utställningar - dessutom har set blivit satans dyrt tycker jag.


Snart looooov!


Söndag!

Idag började jag och lilltjejen dagen med en 8 km promenad på morgonkvisten. Efter det fick Happy vara hemma - jag och Elin åkte till mamma och hälsade på i Ulricehamn. Fick oss lite lunch och tjöta lite. Hon den gottegrisen har varit i kroatien 1 månad - passade på när hon fyllde 60 och flydde fältet.
 
Efter det släppte jag Elin vid stallet och åkte hem och hämtade Happy en snabb sväng vid transås och lite vattenarbete med vilt. Fungerade fint - passade på att köra stadga med när vi va där det fick regna lite dummies och hon bara sitta och titta - så duktig tjek klarade det jätte fint.
 
Nästa helg ska vi på ett Apporteringstest i tollarklubbens regi. Ska bli jätteskoj och säkert jätte lärorikt. Har inte så mycket förväntningar mer än att se vad som sitter och utsätta henne för "miljön" i samråd med Sofia så tycker hon absolut att vi ska köra. Även om hon inte är klockren på vilt utan mer skeptisk i vissa situaioner. 
Vi får se det ska bli spännande och lärorikt och förhoppningsvis kommer vi få med oss mycket matnyttigt hem.
Mezzi och Carolina ska med och Celtic är också anmäld - men tanken är att jag ska "köra" henne. Henne tror jag mycket på!
 
 

Regler för särskilt apporteringstest

Fastställda av SKK/JhK 1995-11-20 att gälla fr o m 1996-07-01

Utskrivbara regler via 

1. Ändamål
Apporteringstestets ändamål är att testa deltagande hundars elementära förutsättningar för apportering och lämplighet vid eftersök av skadat eller dött småvilt.

2. Organisation
Apporteringstest enligt dessa bestämmelser anordnas av jakthundklubbar anslutna till SKK samt av Svenska Jägareförbundets kretsar. Avhållet prov redovisas av arrangören till respektive specialklubb/länsförening. Personer med rätt att döma Särskilt apporteringstest utses av respektive specialklubb/länsförening.

3. Rätt att deltaga
Rätt att deltaga har alla hundar oavsett ras eller raskombination äldre än åtta (8) månader. Löptik äger ej rätt att deltaga. Arrangerande klubb/krets har rätt att vid behov begränsa antalet deltagare.

4. Testets omfattning
Testet omfattar sökmoment samt vattenmoment. Vattenmomentet utgår dock då tillgång till isfritt vatten saknas. Det skall framgå av protokollet om hunden ej testats i vattenmomentet.

5. Föremål för test
Hundarna skall testas i följande avseenden: Sök, apporteringslust, apportgrepp, skottreaktion, samarbetsvilja samt i förekommande fall vattenarbete.

6. Viltslag
Lämpliga viltslag vid provets genomförande är kråkfågel, måsfågel, stadsduva samt vildkanin. Även andra arter av småvilt kan användas.

7. Testets genomförande
a) Sökmoment
Testet bör försiggå i relativt öppen terräng med god överskådlighet. Sökytan skall vara ca 50x50 meter. Viltutläggning skall ske dels genom att en funktionär och en skytt med skott och kast markerar nedskjutning av vilt, dels genom att vilt utlägges i terrängen. Tre (3) skott skall avlossas och fyra (4) vilt skall användas.

Vid utplacering av viltet skall hunden, kopplad, beredas tillfälle att se kast av två (2) vilt, som kastas i samband med skott. Två (2) vilt utlägges diskret så att hunden ej kan observera var de placeras. I samband med detta avlossas det tredje (3:e) skottet. Vid skott bör skytten befinna sig minst 15 m från hund och förare.

Apportering påbörjas först när samtliga vilt (4 st) är utlagda. Under sökmomentet får föraren röra sig inom sökområdet längs en tänkt mittlinje - kan markeras med snitslar - och genom uppmuntran hjälpa och påverka sin hund.

Föremål för bedömning skall vara:

  • Hundens förmåga att avsöka anvisat terrängavsnitt och lokalisera befintligt vilt.

Krav för godkännande skall vara:
  • Att hunden nöjaktigt avsöker området och därvid finner minst tre (3) av vilten.

b) Vattenmoment
Hunden skall från stranden av en damm, sjö, å eller liknande åse skott och kast av en mås- eller andfågel som faller på öppet vatten. Kastet skall ske från land och simsträckan ut till fågeln får ej understiga femton (15) meter. Skytten skall vara placerad något framför och vid sidan av hunden. Hunden skall vid skott och kast vara kopplad.

Föremål för bedömning skall vara:

  • Hundens villighet att gå i vatten
  • Hundens simförmåga
  • Hundens förmåga att lokalisera viltet

Krav för godkännande skall vara:

  • Att hunden självmant går i vattnet
  • Att hunden simmar
  • Att hunden lokaliserar viltet

c) Apportering
Bedömning sker i samband med sökmomentet samt i förekommande fall vid vattenmomentet.

Föremål för bedömning skall vara:

  • Villighet att apportera vilt
  • Greppets lämplighet
  • Villighet att snabbt leverera viltet till föraren

Krav för godkännande skall vara:

  • Att hunden vid sökmomentet apporterar viltet till föraren eller dennes omedelbara närhet
  • Att hunden vid vattenmomentet apporterar viltet till föraren eller dennes omdedelbara närhet vid strandkanten
  • Att hunden ej tuggar sönder viltet

d) Skottreaktion
Bedömning sker i samband med sökmomentet och i förekommande fall vid vattenmomentet.

Föremål för bedömning skall vara:

  • Hundens reaktion vid skottlossning

Krav för godkännande skall vara:

  • Att hunden ej visar uppenbar skotträdsla eller sådan svårkontrollerad upphetsning att den stör en jaktsituation eller brister i förmåga att fullgöra uppgiften.

e) Samarbetsvilja

Krav för godkännande skall vara:

  • Att hunden under samtliga testmoment visar att den vid behov kan kontrolleras och inkallas av föraren

f) Anvisningar för hundförare
Vid samtliga testmoment får föraren genom uppmuntran hjälpa och påverka sin hund. Det är dock ej tillåtet att kasta föremål för att leda hunden. Aga av hund är förbjuden.

g) Prissättning
Domaren redovisar muntligt sin uppfattning av hundens arbete i förhållande till testreglerna och överlämnar till föraren ifyllt testprotokoll. Vid testet tillämpas endast bedömningen GODKÄND eller ICKE GODKÄND.

För erhållande av bedömning GODKÄND erfordras godkänd prestation i alla testmomenten - jfr dock p 4. Om testet inte innefattar vattenmoment skall detta särskilt anges i protokollet.

Hund som genomgått godkänt apporteringstest erhåller Svenska Jägareförbundets apporteringsplakett. (Gäller inte längre - notering Anders W)


Vi är på G

 

 


Cillen och Happy

Haft en härlig helg - hundträning och mys!! Underbara höst älskar färgerna ute och den höga luften!
Bilderna talar för sig självt!!  När Happy står på pallen så är det bakdelskontroll. Går lite kurs hos Michelle när det gäller linförighet/fritt följ. Det momentet är lite ångestladdat för min del... :-( har mest kört följsamhet på plan och position och ingångar kör vi inne vid köksskåpen eller framför spegel när jag känner mig redo ska jag ta med det ut på plan... :-) Momenten kör vi för sig. Inga ingångar i momenten än....Tack för lånet av Cillen. 
 
 
 
Två nöjda tjejer efter varsitt spår!
 
Happy sitter lugnt och fint och tyst för att få köra sitt uppletande - nytt tjänstetäcke har hon
 
Duktiga Celtic visar lillsyrran hur man hämtar pippi ;-)
 
Bra att ha två hundar - detta lärde Celitc Happy i ett nafs - hon visade hur det gick till och vips så ville Happy göra likadant!!
 

Vilken bra plats det blev ❤

Helgen har varit Toppen :-) i fredags ut och käka med gamla kollegor ifrån amex tiden. Gott, trevligt och myyyycket skratt!! Hemma 01:40 å upp kl 07:00 för att åka till klubben och göra mentaltestet(phew). Robert fick lov att köra av förklarliga skäl hehe.. Till min stora glädje stannade han också och tittade vilket han verkligen inte ångrade.
I lördags var fam Liljeström på lite middagsmys med oss...
Hunderi då!!? Igår hade vi lite besök hos våra tre kaniner ifrån en vildkanin!! Happy och jag var ute i trädgården fick syn på den objudna gästen och sa till happy LIGG , STANNA och stövlade i väg efter den lilla rackaren väl bortskrämd så vände jag på klacken och skulle gå tillbaka till de andra kaninerna och Happy som hade legat blick still (med svanhals) hittade hundtränarfokus och pratade lugnt och berömmande med henne. Ställde mig jämte henne kommenderade sitt och den fri kommando!!! Jädrar vilken störning vad stolt jag blir och faktum är att lita på känsla stärktes ❤skönt!!!
Idag har vi haft en skön söndag var på kransmossen. Ewa min fina vän som har kurs och hon hade förlagt den sista gången till mossen och skogen med lite aktivering. Kul att få hänga på bra att få köra lite passivitet / stadga det var ett gäng med hundar i happys ålder så det var jätte nyttigt kände jag.


Känd Mentalstatus 6/10

Det finns inte ord för hur stolt, glad och tacksam jag är för min underbara bästis Happy!!

Mentalstatus gör alla i kullen - det betyder att hunden utsätts för situationer (en bana)som bedöms av utbildat folk även skott ingår här...

Happy var den enda valpen som reagerade på ljudet på på valptestet. Nycklar som tappades då reagerade tydligt på det ... reagera behöver inte betyda något negativt. Jag tycker det är guld värt att få med sig den typen av info när man får hem sin valp. Ljud och en liten promenad i stan med allt vad det innebär fick bli vardag för henne. (Hon var med på mitt dåvarande jobb)Dock på ett väääääldigt lugnt sätt. En sak i taget och gör ingen grej av det har varit vår melodi. Mycket gos och pussar är viktigt jämt och har varit ifrån början och självklart backades hon upp om det behövdes...Det kvittot att hon är oberörd på ljudet skrammlet och skottet var en härlig bekräftelse att få!!!

Träna och gosa är nog på en delad förstaplats när det gäller Happy! Ligga på soffan i en vecka eller två utan hjärngympa och bara daglig motion skulle hon absolut köpa❤

Tack till Sofia för vår  sessa ❤ (det finns mycket fin släkt här i Borås som det bara har kommit trevliga avkommor på så uppfödarna har gjort ett mycket bra jobb i sitt avelsarbete❤)


RSS 2.0